hakkımızda - .artimu. Çevrimiçi Sergi Alanı

hakkımızda

oyun hep yeniden kurulur.

gelmekte olanın ayak seslerini bir süredir duyuyorduk. çoktandır yöndeşmiş olan nano-biyo-enfo-bilişsel (nbic) teknolojilerle ilerleyen posthümanist çağ, gerçekle ilişkimizi ve dolayısıyla yaşama dair her türlü kavrayış biçimimizi belirlemeye başlamıştı. ancak dönüşümün aniden hayatımızın tam ortasına bu denli sert iniş yapmasını beklemiyorduk. biz de daveti beklemeden, korona günlerinde oyuna dâhil olduk.

i̇stanbul medeniyet üniversitesi sanat tasarım ve mimarlık fakültesi görsel i̇letişim tasarımı bölümü olarak, dönüşümün bize temasını bir çeşit etki olarak hayâl ettik ve artimu’yu tasarladık. i̇çinde bulunduğumuz durumu gözlemleyerek, etkileşimin olanak ve olasılıklarını paylaşmaya karar verdik. böylelikle açılan bu çevrimiçi galeride çalışmalarımızı sergilemek ve ortaklaşalık alanı üretmek amacıyla sürece katılmayı ve bir aktör olarak oyun kurulurken söz sahibi olmayı istedik. amacımızı “sanat ve tasarıma daha fazla alan açmak” olarak belirlerken, artimu’yu çevrimiçi ortamın el verdiği ölçüde kamusal bir alan olarak planladık. bu nedenle dönüşümün zemininde yer alan “şeffaflık”, “özel alan”, “mahremiyet” ve “seçkincilik” tartışmalarında çoktan çaptan düşmüş “kamusal alan” kavramını -iddiasıyla birlikte- geri çağırmak niyetiyle yola çıktık.

var olan koşullar ve deneyimlediğimiz dönüşümün yanında, artimu’yla hayâl ettiğimiz paylaşım ve etkileşim alanını da tasarlamış olduk ve şöyle bir çerçeve çizdik:

  • artimu’yla etkileşimde zamana, mekâna ve kimliğe dair bir kısıtlama ya da zorunluluk yoktur.
  • uluslararası ve ulusal, kişisel ve grup sergilerin duyuruları düzenli olarak yapılacaktır ve belli bir kürasyon dâhilinde galeri sizlerin önerilerine de açıktır.
  • özellikle vurgulamak isteriz ki artimu, genç sanatçıları ve tasarımcıları ağırlamaktan gurur duyacaktır.
  • katılımcı olmak isteyen eser sahiplerinin bizlerle katılım formundaki bilgileri paylaşmaları ve artimu@medeniyet.edu.tr‘dan bize  ulaştırmaları tanışmamız için yeterli olacaktır.
  • yapısal özellikleri bakımından artimu, yeni medya teknolojilerindeki gelişmelerle eş zamanlı olarak sürekli yeniden yapılandırılabilirdir. böylece diğer türdeki teknolojilerle ve çalışma alanlarıyla yöndeşebilen, eklektik ve disiplinlerarasılığı kutlayan bir oluşumdur.
  • sonuç olarak artimu sezen, anlamaya ve açıklamaya çalışan, kendisindekini ifade etmek için üreten herkesin buluştuğu ve paylaştığı bir alandır.
  • *gönderilen eserler açık platformlarda (instagram, youtube, twitter, websitesi vb.) paylaşılacaktır. bu nedenle katılımcılarla işbirliğimiz artimu'nun ilgili olduğu alanlarda da devam edecektir.

oyuna katılın!

prof. dr. özlem oğuzhan

küratör

işbirliklerimiz